Imate neka pitanja? Samo nas pozovite: +381 (0) 62 1235412

idfilters@gmail.com

O Filterima

Filtriranje vazduha je pored održavanja termičkih uslova sredine, zadatak i održavanje čistoće vazduha u civilnim i industrijskim postrojenjima klimatizacije i ventilacije. Značajnu ulogu u filtriranju vazduha su filteri čija je primena da izdvaja i zadržava grube i fine čestice prašine u procesu filtriranja vazduha u klimatizacionim postrojenjima koje nastaju u današnjim vremenima od sve veće zagađenosti okoline od motornih vozila, elektrana, raznih industrijskih procesa itd.

Osnovni razlozi i ujedno najbitniji za korišćenje filtera jesu zdravlje ljudi i zaštita i bezbednost same opreme.

Ne postoji univerzalan filter koji efikasno izdvaja čestice prašine svih dimenzija. Filteri se proizvode za odstranjivanje čestica određene veličine, pa je u skladu sa dimenzijama prašine i osnovna podela filtera:

  • Filter za grubu prašinu
  • Filter za finu prašinu
  • Filter visokog učinka za finu prašinu
  • Apsolutni filteri

Efekti filtriranja vazduha

Zavise od veličine čestica prašine, i u tehnici klimatizacije primenjuju se različiti efekti za odstranjivanje zagađivača iz vazduha: prosejavanja, taloženja, inercije, difuzije i intercepcije.

Ne koristi svaki filter za vazduh sve navedene efekte izdvajanja čestica prašine, ali se često istovremeno koristi više efekata filtriranja.

Efikasnost filtera zavisi od: vrste filterske mase, veličine čestica i brzine strujanja vazduha kroz filter.

Pri strujanju vazduha kroz filter dolazi do pada pritiska.Vrednost pada pritiska na filteru u klimatizacionim postrojenjima može da se kreće u vrlo širokom opsegu od 20 Pa za grube filtere do 500 Pa za apsolutne filtere.

Tokom rada usled izdvajanja čestica prašine na filterskim vlaknima pad pritiska se povećava i kada dostigne graničnu vrednost koja odgovara maksimalnom zaprljanom filteru na postrojenjima koja imaju kontrolne table sa senzorom pali se senzor ili alarm koji upozorava rukovaoca postrojenja da je potrebno da se zameni filter. U postrojenjima gde nema senzora rukovaoci bi trebali da prate čistoću filtera, oštećenja ako ih ima, mirise i pad pritiska.

Zamena filtera

Zamenu filtera vršimo nakon izuzetne zaprljanosti, mirisa ili oštećenja filtera kao i u slučaju dostizanja krajnjeg pada pritiska, a možemo ih menjati nakon vremenskog intervala od 3 do 6 meseci u zavisnosti od klase i vrste filtera u klimatizacionim postrojenjima.

Zamena filtera izražena u radnim satima za suve kabine za farbanje

  • PLAFONSKI FILTERI NA 1000 sati
  • PODNI FILTERI NA 80 DO 100 sati
  • PRED FILTERI NA 300 sati
  • IZLAZNI FILTERI NA 200 sati

Primer zamene filtera u objektu

Filteri-pre-i-posle-zamene


ashrae logo

  ASHRAE ( Američko društvo za ventilaciju i klimatizaciju )
eurovent logo     
EUROVENT ( Evropski komitet za ventilaciju i  klimatizaciju )
                                Eurovent je ekvivaletan Ashare-u

ISO 16890 (EN 779) Standard

Evropski standard za filtriranje vazduha, njihova svrha je da klasifikuje filtere za vazduh na osnovu njihove minimalne  efikasnosti filtracije ME. Opširnije

 EN 1822 Standard

Evropski standard za najfinije filtriranje vazduha za filtere u klasi od H10 do H14 (EU10-EU14)

Translate »
062 123 54 12